Prezračevanje

 

Zakaj potrebujemo prezračevanje?

 

 Stavbe se zaradi naraščajočih stroškov energije in zahtev po varčevanju z energijo opremljajo z izolacijo in novimi okni. S tem stavbe postanejo "nepredušno izolirane" in s tem vlaga ostaja ujeta v prostorih. Nastanek plesni je neizogiben. To velja tako za nove kot tudi za prenovljene stavbe!

 

shema prezracevanja hise

 

 V takih prostorih se zaradi povečane koncentracije ogljikovega dioksida počutimo stalno utrujeni, ne moremo se naspati, nimamo koncentracije za umsko delo, povrhu vsega pa nam s stalnim odpiranjem oken v hišo vstopajo muhe, komarji, cvetni prah, smog in hrup. Poleg tega ne smemo pozabiti, da pozimi porabimo obilico energije za segrevanje okolice, poleti pa prav tako elektrike v klimatskih napravah za hlajenje soseščine.

 

 Pomembno je, da prezračevalna naprava v izhodišču ne spreminja temperatur zraka aktivno z ogrevanjem ali hlajenjem in prav tako ne uravnava vlažnosti aktivno s sušenjem ali vlaženjem, temveč s primerno intenzivnostjo prezračevanja za to poskrbimo brez dodajanja energije, razen za pogon ventilatorjev.